petek, 19. september 2008

Nau mai, Haere mai ki Aotearoa

... ali "dobrodosel v Novo Zelandijo" (po Maorsko). Le nekaj ur po najinem pristanku v Aucklandu so nama odobrili stalno bivanje v Avstraliji! Postala sva torej stalna rezidenta Avstralije! Malce ironicno je proslavljati v Novi Zelandiji, ampak zur vsekakor bo! Trenutno jo mahava na juzni otok, ki je znan po izjemni lepoti... upam, da nama rata priti do Queenstowna, drugace pa obticiva v Christchurchu! Na juznem otoku je trenutno sneg, tu v Aucklandu pa skoraj poletje! Kaksna zanimiva drzava... In kako zelena! In prazna, neposeljena. Ok. Toliko za danes. Trenutno si "pre-bookiravava" letalske karte... Se kmalu spet oglasim! Oy oy oy!

--
20.9.2008
Lake Taupo
Hey all. Hvala za cestitke. Vceraj sva kupila enega novozelandskega rdecega in proslavila kar v najini Toyoti (ameriski avtomatski enoprostorec predelan v avtodom), tik ob Taupo jezeru, pod stresnim oknom, skozi katerega sva zrla v juzno nebo (nekaj za Petra!) :) Jutri bova v Wellingtonu, potem pa jo mahneva cez luzo (s trajektom) na juzni otok, kjer je baje zelo mrzlo. Ze tu je le 9 stopinj. Ampak saj sva slovenca, bova ze prezivela! Ha, ceprav se najino bivanje v topli Avstraliji ze pozna! (Sedaj je v Syd ze skoraj 30!) Nova Zelandija nima prav nic skupnega z Avstralijo! :) Celo jezik zveni cisto drugace! (prav cuden naglas!) Toliko za danes. Se oglasim z juznega otoka!

--
21.9.2008
Wellington
Hi all. Oglasava se iz Wellingtona, glavnega mesta Nove Zelandije (kar sva izvedela sele pred nekaj dnevi, LOL). Ravnokar sva kupila karto za trajekt do Picton-a, ki se nahaja na juznem otoku. Upam, da mi bo zdejle ratalo uploadat nekaj fotk s te "prazne in zelene" dezele. Vceraj sva prevozila 400km cez sredisce severnega otoka. Ob tem sva sla cez nekaj manjsih mest in se ustavila na odlicni vecerji v obcestni restavraciji "Gumboot manor" - mmmm. Drugace pa nisva videla nic drugega kot divjo naravo, celo neke vrste puscavo ter visoke vrhove vulkanov. Se kmalu spet oglasim!

--
24.9.2008
Hanmer Springs
Hello iz mrzle Nove Zelandije. V Sydneju je poletje ze posteno v akciji, tle pa nosiva kape in zabe. Brrr. Pred nekaj dnevi sva prisla na juzni otok, s trajektom iz Wellingtona. Trajekt je bil kar nobel, ampak me je bilo vseeno kar posteno strah ker je zunaj divjal veter 100h, vendar so naju potolazili, da je to za Wellington "povsem normalno"?! Jaz zagotovo tam potem ne bi zivela. Po pristanku na juznem otoku sva prespala v kampu v Pictonu, potem pa jo mahnila do Hanmer Springs. Vceraj sva si tam privoscila 3-urno namakanje v termalnih bazenih, potem pa sla na res fajn vecerjo, ki je se dolgo ne bom pozabila! (S tem sva proslavila najino obletnico poroke, pa tudi najin nov status v Avstraliji!). Drugace pa sva ze pocasi sita najine Toyote in oba pogresava Sydney. Nova Zelandija je zelo podobna Sloveniji (geografsko), le da je prazna, oblacna, vetrovna in dokaj nerazvita. Standard zivljenja se mi zdi tu precej slabsi kot v Avstraliji, pa tudi ljudje niso tako fajn. Vreme je definitivno primerljivo s Slovenijo, kakor tudi letni casi (le obrnjeni). Urbanizem je tu zelo slabo razvit, hise pa so vecinoma lesene! Divjina Nove Zelandije je vsekakor raj za pohodnike (in ovce), vendar je nama urbanizirana in soncna Avstralija veliko bolj pri srcu :)

--
25.9.2008
Back Home!
Vceraj zjutraj sva zmedeno gledala karto in ugotavljala kam bi sla... Bila sva premrazena, zdolgocasena in vsa polomljena od spanja v Toyoti. Nato sva dobila odlicno idejo! Greva v Sydney! :) LOL. Let's go home! To se mi se nikoli ni zgodilo... Da bi sla na dopust in bi hotla cimprej domov. Ampak vse je enkrat prvic. Prav dneve sem odstevala! Ampak enostavno nisva vec mogla zdrzati... Po pravici povedano sva ze sita vseh teh dopustov. Ce bi vedela, kako zelo se lahko vlece 13 dni, bi sla ze prvi dan nazaj! Eno uro kasneje sva ze bila v Christchurchu, z (novo) letalsko karto v roki. BTW, Christchurch je edino lepo mesto, ki sva ga videla. Vem, da je "najlepsi" del Nove Zelandije se bolj na jugu, vendar sva se odlocila, da nadaljujeva kdaj drugic - mogoce enkrat, ko bova sla smucat v Queenstown. Pocitnikovanje v Novi Zelandiji je svinjsko drago in v bistvu nisva bila tako navdusena, da bi bila pripravljena odsteti se enega tisocaka za 6 dni. Skratka, ob 8h zvecer sva pristala v Sydneyju. Letela sva z Emirati in bilo je super! 160 filmov v anglescini, dobra hrana, kratek let - le kaj je lepsega? (Imam obucutek, da ze postajava "frequent flyers"!) V drzavo sva nato vstopila kot stalna prebivalca, kar je bil super obcutek. Tole je bil najin peti vstop v Avstralijo! V prihodnjih mesecih si morava urediti drzavno zdravstveno zavarovanje (medicare) ter narediti vozniski izpit! LOL. Ko sem ga naredila v Sloveniji, pred skoraj devetimi leti, sem rekla "nikoli vec!". Ha, nikoli ne reci nikoli! :)

















12 komentarjev:

  1. Cestitke za permanent residency!!!

    Sedaj se vama bodo tudi zivljenski stroski zmanjsali previdevam.

    OdgovoriIzbriši
  2. cestitava! Za vsakim uspesnim otrokom stojita uspesna starsa. Poljubcka mami in ati

    OdgovoriIzbriši
  3. Cestitke!!! To pa je bilo hitro.
    Pozdrav od Primoža tvojega bratca

    OdgovoriIzbriši
  4. huuuuudooooo, čestitke:) to je blo pa res hitro:) lepo žurajta:)papa Arijana

    OdgovoriIzbriši
  5. Čestitke, JA!
    Pa ne pozabi na slike iz NZ!

    Robert

    OdgovoriIzbriši
  6. SUPER !
    Cestitke ob pridobitvi "permanent residency" !

    Drugace pa Nova Zelandija rox kar se tice hudih delov za jap. avtomobile (mugen parts), mene bi tezko od tam spravili nazaj v Avstralijo :)

    Aja pa ne krast kiwi-jev k jim jih primanjkuje :) (ne mislim sadez)

    LP

    OdgovoriIzbriši
  7. čestitke za stalno vizo !!! hehe

    ej a izpit je treba delat še enkrat al kako ? Kr znova? A ne velja mednarodna vozniška?

    Lepe slikce. Upam, da jih bo še kej več v prihodnje

    Lp
    S

    OdgovoriIzbriši
  8. Ko postanes permanent resident moras narediti Avstralsko voznisko (ker je tu vozniska tudi osebni dokument). Kot student ali turist pa lahko vozis z internacionalno voznisko, kar sva tudi pocela do sedaj :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Pozdravljena Saša,
    čestitke za pridobljeno državljanstvo!

    Za seboj pa imata spet eno zanimivo popotovanje.

    Tole z vozniškim dovoljenjem je pa zanimivo, uf.

    Lep sončen, a hladen pozdravček iz Slovenije.

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga Irena,

    kar sva pridobila ni drzavljanstvo, ampak vizo za stalno bivanje (ter vse ugodnosti, ki jih imajo drzavljani). Cez 2 leti pa lahko zaprosiva za drzavljanstvo.

    OdgovoriIzbriši
  11. Aha, ups, sem si narobe predstavljala.

    No ampak tudi to je veliko, da imata vse ugodnosti, super!

    OdgovoriIzbriši