četrtek, 07. maj 2015

Hello, world!

Vem, da se ze dolgo nisem oglasila. Zivljenje je postalo res zelo zelo "busy" in nasplosno se mi zdi, da so dnevi prekratki za vse, kar bi rada postorila. Mark je star ze skoraj 3 leta in najino zivljenje se vec ali manj vrti okoli njega. Kuhanje, pospravljanje, pranje in obesanje perila, pakiranje torbice za v vrtec... to je moje zivljenje. In sem ter tja kaksen projekt, kaksen hobi. Mark hodi v vrtec 3 dni na teden, 2 dni je z mano, cez vikend pa smo vsi skupaj. Dela z naso "novo" hiso nikoli ne zmanjka. Vedno znova se nekaj prekopava na vrtu, sadijo rastline, prestavljajo rasline, pleskamo, montiramo police, kupujemo pohistvo, prodajamo pohistvo... Zadnje dve leti sem veliko casa prezivela na nasem vrtu. Vcasih z lopato v roki, vcasih pa s fotoaparatom (vecinoma to prvo).


Nasa hisa v zahodnem soncu


Nase palme na vrtu zadaj

Zelo radi imamo naso hiso, po drugi strani pa z nostalgijo razmisljamo o casih, ko smo bili "v najemu" - brez vrta in brez stroskov vzdrzevanja hise in urejanja okolice. Zdi se mi, da smo takrat imeli veliko vec casa za izlete, hobije in prosti cas! Ne vem, mogoce pa sem jaz prevelik perfekcionist? Vedno znova vidim stvari, ki niso ok, ki jih je treba popraviti ali izboljsati. In vecinoma se vsega lotim kar sama, ker drugace nikoli ne bi bilo narejeno (haha). Imam ze kar lepo zbirko orodja v garazi. V Avstraliji lahko zenske kupimo tudi roza orodje. Roza vrtalnik, roza kladivo in roza vse! Ne, hvala!

Tu, kjer zivimo, so dnevi relativno kratki (v primerjavi z Ljubljano, recimo). Poletje: soncni vzhod 4:30am, zahod 6:30pm. Zima: soncni vzhod 6:00am, zahod 5:00pm. Trenutno prestopamo v Queensland zimo, ki je (po dolgem, soparnem in neizmerno vrocem poletju, ki je trajalo vsaj 6 mesecev) zelo zelo dobrodosla. Zima v Queenslandu je nekaj cudovitega! Noci so hladne (se posebno ker Avstralske hise nimajo radiatorjev in so naceloma slabo izolirane), dnevi pa so soncni in prijetno topli (18-25 stopinj). To je edini letni cas, ko sem resnicno rada zunaj na soncu, ko se lahko mirno sprehodim do trgovine (brez, da dobim koznega raka) in ko si z veseljem oblecem majico z dolgimi rokavi in dolgo trenirko! Ahhh, in kako lepo je spet nositi soperge in nogavice po celoletnem nosenju japank. Zima je res cudovita! Marca se je zacela zimska hokej sezona za naju s Chrisom, jaz pa sem pred kratkim naredila tudi izpit za hokej sodnika.


Rekreativna ekipa Valkyries, Acacia Ridge, Brisbane

Februarja smo sli (z letalom seveda) na (poletne) pocitnice v NSW - v Stockton, Newcastle (800km juzno). V Avstraliji potovanje na jug ne pomeni, da se gre na toplejse - ampak na hladnejse. Res smo rabili en oddih od nasega vrocega soparnega poletja v Queenslandu. In imeli smo se fantasticno! Cel teden smo uzivali v hisici ob pesceni plazi, in z ladjico obiskovali cudovit Newcastle, ki ima izredno simpaticni mestni utrip, velika drevesa in cudovite plaze (ter morske bazene!). In celo boljse drsalisce, kot ga imamo tukaj v tropskem Brisbane-u! In ceprav se je Chris zastrupil s hrano in je bil 3 dni na straniscu, nam je Newcastle ostal v cudovitem spominu. Upam, da ga bomo obiskali se kdaj!


Pocitniska hiska ob oceanu


Fanta na plazi


Stockton Beach


Trajekt do mesta (Newcastle)


Simpaticni Newcastle


Center mesta, pod krosnjami dreves


Eden izmed "cool" grafitov v mestu


Cudoviti vrt v Stocktonu


Cudoviti vrt v Stocktonu

Leta bezijo mimo. Tece 9-to leto zivljenja v Avstraliji, in pred kratkim sem dojela, da sem vec svojega odraslega zivljenja prezivela tu, kot v Sloveniji. Opazam tudi, da se v svojem prostem casu vedno bolj pogosto druzim s Slovenci (Tina, Jerneja, Lucija). Verjetno zato, ker imam Avstralskega partnerja in doma govorimo samo Anglesko... In res pase, s kulturnega vidika, biti z ljudmi, ki so ti podobni - v znacaju, navadah in mentaliteti. Kjub temu, pa Slovensko govorim le nekaj ur na teden, in temu primerno moja pisna in ustna Slovenscina zelo trpita. Po pravici povedano mi je ze 5 let veliko lazje pisati in govoriti Anglesko kot Slovensko. To je verjetno tudi eden izmed razlogov, zakaj vedno bolj redko pisem tale blog. Pri Slovenscini moram neprestano razmisljati o slovnici, sklanjatvah in ... kako se ze temu rece? - pozabljenih besedah. In teh je veliko.

Slovenski Konzulat v Queenslandu sedaj organizira Ucenje Slovenskega Jezika za otroke in odrasle na treh (South Queensland) lokacijah (Gold Coast, Brisbane, Sunshine Coast). Jaz sem dvignila roko, in tako postala uciteljica Slovenscine za mlajse otroke (3-10 let) na Gold Coastu, in Mark je postal eden iz mojih ucencev. Chris-a pa uci moja prijateljica Jerneja (v skupini za odrasle). Mogoce bom enkrat napisala kaj vec o tem, kako tezko je Marka uciti jezik, s katerim nima nobnega stika v okolju.

Skratka, toliko za danes. Hvala za vse lepe komentarje, ki so glavni razlog, da sem spet nekaj napisala. Za kaj vec v prihodnosti, pa se naprej pisite lepe komentarje - ker so odlicna motivacija! Poljubcki in pozdravcki!


9 komentarjev:

 1. U-hu nov post! To je bilo pa lepo presenečenje za k jutranji kavici. Super slišat, da vam je lepo. Dela s hišo je pa itak vedno polno. Ampak bolje bit busy kot pa se dolgočasit.
  Zanimiv je bil predvsem tisti del, ko pišeš o učenju slovenščine pri Marku. Jaz sina v povsem slovenskem okolju učim angleščine in vem, kako težko je to. Ampak ker sama komuniciram v angleščini večino časa (zaradi dela), potrebujem še koga zunaj službenih krogov, ki bi me razumel. Poleg tega verjamem, da je dvojezičnost odlična popotnica za otroke. Zato ti priporočam, da vztrajaj.
  Blog pa lahko enostavno pišeš v angleščini, če ti je lažje. Vseeno ga bom z veseljem prebirala. ;-)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Brigita, hvala za komentar :) Meni se zdi Anglescino v Sloveniji vseeno malo lazje uciti kot obratno :) 1. V Avstraliji nimamo Slovenskih risank/filmov/glasbe (hvalabogu), knjig... in nasplosno je jezik nemogoce kjerkoli slisati.. Anglescina pa je prakticno povsod (globalizacija) in vecina filmov in glasbe je Angleske. In prej kot slej se bo tvoj sin tudi v soli ucil Anglesko (da sploh ne omenjam da je Anglescina zelo enostaven jezik v primerjavi s Slovenscino!). Jaz sem se prvo Anglesko besedo naucila sele pri 11. letih. In vecina ljudi tu misli, da sem iz Kanade! sodec po naglasu. Haha.

   Izbriši
  2. Ja, to se pa strinjam, da je v Avstraliji gotovo težje. Meni je mala malica naročit angleške slikanice z Amazona ali pa poiskat angleško risanko na Youtubu. Kar mi je najtežje, je najti energijo za vztrajanje, ker se rezultati kažejo zelo počasi. Sin sicer razume angleško, vendar ne govori. Zato si včasih mislim, da je itak vse brez veze, ampak potem pa spet dobim nov zagon in še kar vztrajam in si mislim, da če bi bile stvari enostavne, bi bile pol manj vredne.
   Kul, da te imajo za Kanadčanko. :p
   Srečno še naprej pri tvojih avstralskih pustolovščinah in Markovem učenju slovenščine.

   Izbriši
 2. Sem vesela novega posta, čeprav je že skoraj star. :) :) Lepo, da se oglašaš.
  In super pišeš slovensko ... res. Jaz te zelo rada berem (btw, sem prof. slovenščine. :) :)

  Lepo se imejte še naprej in vse dobro v novem letu.

  lp, Lara

  OdgovoriIzbriši
 3. Avtor je odstranil ta komentar.

  OdgovoriIzbriši
 4. Sem po dolgem času ponovno zajadrala sem in z veseljem prebrala blog. Tudi sama že 5 let živim v tujini in tudi meni že zmanjkujejo določene besede. :) A da bi s sinom govorila samo slovensko pa ne gre? Jaz sem tudi poročena s tujcem in nekako upam, da nama bo uspelo govoriti vsak svoj jezik z otroki. Je pa res, da dokler nisi v taki situaciji, je lahko biti pameten. :)

  OdgovoriIzbriši
 5. Še nisem izgubila upanja za nov post ;)

  OdgovoriIzbriši
 6. Tudi jaz kar upam se na kaksen post iz downunder :-) verjetno bo polno novega :-) lp, Barbara

  OdgovoriIzbriši
 7. Saša, verjetno nas je več, ki smo s silnim zanimanjem prebirali tvoj blog. Jaz še vedno zahajam sem, preberem objave, pogledam slikice. Moram reči, da srčno upam, da se boš spomnila in napisala kak nov post, v tem času se je verjetno ponovno zgodilo veliko, hkrati pa čestitke za tvojih deset let v deželi "down under" :) :) Srečno in lepo se imejte! :) Irena

  OdgovoriIzbriši