sreda, 23. september 2009

Pesceni vihar!

Obicajno me zbudi zvok ptic in modro nebo... (le nekaj dni nazaj smo imeli 30 stopinj, kar je za pomlad zelo nenavadno) danes pa me je zbudil zelo sokanten prizor zunaj... Pesceni vihar! Nebo je bilo popolnoma rdece barve... Prizor je bil kot iz kaksne grozljivke ali filma o Marsu! Z Jernejem sva takoj prizgala tv v pricakovanju, da je to verjetno nekaj povsem obicajnega (ceprav od kar ziviva tu nisva videla nicesar podobnega) - vendar so bili lokalni novinarji se bolj sokirani kot midva in rekli, da kaj taksnega v Sydneyju se nikoli niso videli. O izjemnih razmerah so porocali na vseh kanalih, non-stop.



Zaradi visoke koncentracije prahu in slabe vidljivosti so vsa Sydney letalisca zaprta, internacionalni poleti so preusmerjeni v Brisbane, lokalni pa odpovedani. Trajekti seveda ne peljejo, ostali promet poteka dokaj normalno. Preden je vzslo sonce (ki se ga sploh ne vidi) je bilo nebo popolnoma rdece barve - kaj taksnega nisem se nikoli videla, sedaj pa je rjavo rumene barve... Prizor je neverjeten.

Ostale novice iz drzave: Rekordno visoke temperature, Queensland ima najvisjo stopnjo pozarne nevarnosti (in manjse pozare), Melbourne pa je imel vceraj zvecer potres 4.6 stopnje.

P.S. Danes imava obletnico poroke (3). Hm, zanimiv dan. Romanticna vecerja v mestu ocitno odpade... (verjetno bom cel dan sesala in cistila stanovanje!)

Vec si lahko preberete:

ABC.NET.AU (Monster dust storm blankets Sydney)
NEWS.COM.AU (Orange haze blankets Sydney)
SMH.COM.AU (Sydney turns red)
THEAGE.COM.AU (Passenger chaos as dust chokes Sydney Airport)

Slikano med 6:00 - 8:00am








Fotka iz mesta: Harbour Bridge in Operna hisa, Shaun Brewer


Rdec puscavski pesek v najinem stanovanju...



Prah na balkonu (BBQ)


1:00pm
Nebo izgleda ze skoraj normalno. Rumeno barvo je zamenjala siva, za oblaki, ki drvijo mimo, pa se ze vidi kancek modrine. O pescenem viharju pa porocajo tudi iz Brisbane-a (ki je 1000km stran). Se mi prav smilijo letalski potniki, ki so jih iz Sydneyja preusmerili v Brisbane. Ze dve uri sesam in brisem pohistvo...

3:00pm
Nebo skoraj brez oblacka, soncek, modrina... Veter je se vedno izredno mocan (navsezadnje je v Sydney prinesel pol puscave)... ampak prav pase. Rabim svez zrak! Skoraj ne morem verjet v kaksen dan sem se zbudila... glede na modro nebo zunaj. Goodbye Mars, welcome back Earth!

En dan kasneje...
Kot da se ni nic zgodilo! Vreme je popolno. Soncno, brez oblacka, rahlo vetrovno, 20 stopinj (ura je 10.30 dopoldne).

....................................................................................................................................

TV OGLAS - TOURISM AUSTRALIA: "COME WALKABOUT" (2009)

4 komentarji:

  1. Se že ve, zakaj se je to zgodilo? Podnebne spremembe...? Lepo praznujta kljub vsemu! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Scary! Drugače pa čestitke za obletnico, upam da bo (je bil) dan vseeno lep! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Čestitke za obletnico, naj bo lepa! Pozdrav na Mars, ups Sydney :P pa čimprejšno povrnitev v normalo.

    Sončnica

    OdgovoriIzbriši
  4. Avstralija je najbolj suh in plosek (flat) kontinent, ki ima za seboj zelo dolgo susno obdobje, ki ga se ni povsem konec. To pomeni, da je zemlja izredno suha... In ko mocno zapiha veter, lahko s seboj odnese vrhnjo plast zemlje (ki je obicajno najbolj rodovitna)... Kar je zalostno, ker je sla vsa ta rodovitna zemlja sedaj v morje... Ja, navsezadnje lahko recem, da so krive podnebne spremembe.

    Vecer je bil super! Thanks za cestitke od vseh. Ze popoldne je bilo jasno in soncno, kot da se nic ni zgodilo! In razen prasnih avtov in slik, je ostalo malo dokazov, da nismo sanjali...

    OdgovoriIzbriši