sobota, 24. november 2007

Election Day 07

....................................................................................................................................

DODANO: NEDELJA, 25. NOVEMBER 2007
Volitve so mimo. Avstralija je izbrala. Z vecinsko podporo je Avstralija danes dobila novo vlado (Labor) in novega predsednika vlade, Kevin Rudd-a. To je vsekakor izjemen dogodek v zgodovini Avstralije, ki prinasa velike spremembe v nacinu vodenja drzave. Vendar se mnogi veselimo teh sprememb in ceprav so nekateri skepticni, vecina verjame, da bo nova vlada prinesla pozitivne spremembe.
Vec si lahko preberete na news.com.au

....................................................................................................................................

Slovenske politike ne razumem, bom pa napisala nekaj o aktualnih politicnih dogajanjih na avstralskih tleh. V primerjavi s Slovenijo, ki ima vec kot 20 delujocih politicnih strank, ima Avstralija le dve vodilni stranki (Labor in Liberal) ter 5 manjsih strank. Avstralija je parlamentarna zvezna monarhija z uspesno in unikatno zahodnjasko kapitalistično ekonomijo. Neodvisnost od Zdruzenega Kraljestva je pridobila leta 1901. Drzavni poglavar je Britanska kraljica Elizabeta, ki jo zastopa generalni guverner, drzavo pa vodi PM ali Prime Minister (Predsednik vlade). Trenutni PM Avstralije je clan liberalne stranke, John Howard, ki mesto predsednika vlade zaseda ze od leta 1996.


John Howard podpira Amerisko politiko in vojno v Iraku.

Politika v Avstraliji je precej poenostavljena. Liberalna stranka jasno zagovarja rast ekonomije, medtem ko Laboristi (ali stranka delavcev) Avstralijo dojema predvsem kot socialno druzbo, s poudarkom na posamezniku. Mandat predsednika vlade traja 3 leta, volilci pa se odlocajo med dvema kandidatoma, ki zastopata vodilni stranki. Volitve za predsednika vlade so definitivno najbolj pomemben politicni dogodek v Avstraliji. In ta dan je ravno danes.

Ko pomislim na volitve v Sloveniji, se spomnim predvsem gigantskih povrsin polepljenih z obrazi kandidatov. Ko sem zivela v Ljubljani sem bila prepricana da je to povsem nekaj obicajnega, vendar se tu stvari lotevajo drugace. Billboardov ali gigantskih plakatov v Sydneyju skoraj ni, kar me izjemno navdusuje. Mogoce je to eden izmed razlogov zakaj se v Sydneyju tako rada vozim z avtom. Namesto, da vozis v tunelu reklam namrec vidis drevesa, palme, hise in ulice! Politicna komunikacija tu poteka predvsem preko interneta, televizije, casopisov, radija in ulicnih promocij.


Mladi so za Kevin Rudd-a.

Letosnja kandidata sta obstojeci PM John Howard (Liberalec) in Laborist Kevin Rudd. Zmagovalec danasnjih volitev bo kjucno vplival na prihodnost Avstralije in osebno upam, da bo to Kevin Rudd. Volilna pravica v Avstraliji je obvezna drzavljanska dolznost. Udelezba iz leta 2004 je bila 95-odstotna. Vsi, ki se volitev ne udelezijo prejmejo denarno kazen v visini 30-70$. Vec o Australian electoral system si lahko preberete na Wikipediji.


UTube sporocilo od Kevin Rudda


UTube sporocilo od John Howarda


Election debate: Howard vs. Rudd


Smesen rap video spot na temo avstralskih volitev

1 komentar: