petek, 12. september 2008

Uf.

Uf. Sploh ne vem kje zaceti!

Koncno sva dobila e-mail od urada za imigracijo glede najine vloge za stalno vizo! (Permanent Resident). Ker najina viza spada v kategorijo "Skilled Offshore" jo lahko izdajo le med najino odsotnostjo iz drzave. Zveni malce butasto ampak ziher obstaja neka logicna razlaga za ta postopek? Skratka, sporocili so nama, da morava zacasno zapustiti Avstralijo, e-mail naziv pa je bil "Pre-Grant Notification" kar ne more biti slaba novica! In ceprav sva vedela, da bova ta e-mail dobila enkrat septembra ali oktobra, naju je kjub temu popolnoma presenetil! Po pravici povedano sem bila pripravljena na najslabse. V zadnjih dveh letih sva od imigracije dobivala le slabe novice. Vendar nisva odnehala. Kjer je volja - tam je nacin. In ceprav se nimava PR vize v rokah, se pocutim da sva le se korak stran od sanj, ki sva jih sanjala 4 leta nazaj.



Zadnji teden je bil popolnoma kaoticen. Imela sem polne roke dela s sluzbo, studijem in organizacijo ponovnega izleta "overseas"! In po 60+ urah na letalih in letaliscih, ki sva jih opravila v juliju, nisem cutila prav nobene zelje po nakupu novih letalskih kart! Prav smesno je, kako zelo dalec je "tujina" v Avstraliji. Za razliko od Slovenije, Avstralijo od tujine loci naravna meja - ocean. Za prestop meje je tako potrebno letalo ali cezoceanska ladja! In kam torej greva? Cez tocno en teden bova ze spala v Aucklandu, v Novi Zelandiji! Ce dobro pomislim ze dolgo nisem videla nove drzave! V bistvu se ze posteno veseliva!

Postopek za pridobitev stalne vize traja od 6-12 mesecev (odvisno od kategorije) in stane vsaj $7,500AUD (4,200EUR), kar ni tako malo denarja. Samo vloga stane $2,500AUD, ne glede na izzid postopka. V primeru, da je viza odobrena pa je potrebno placati se dodatnih $2,500AUD. Midva sva samo za prevode dokumentov porabila se vsaj $2,000. Da sploh ne stejem zdravniskih pregledov, IELTS-a in stroskov studija, studentskih viz in navsezadnje tega finalnega nujnega odhoda iz drzave.

Od kar ziviva v Avstraliji je bilo vse podrejeno tej vizi. Prakticno sva delala, studirala in zivela za PR vizo. Navsezadnje sva tu na studentski vizi ravno zato, ker je nisva mogla dobiti iz Slovenije. Edina najina moznost je bila, da prideva sem in si jo "zasluziva" z voljo in vstrajnostjo. Zacetki so ze sami po sebi tezki, vendar so se toliko tezji, ko moras ziveti s studentsko vizo, ki ima ogromno omejitev v vsakdanjem zivljenju; veliko tezje dobis sluzbo, ne mores imeti kreditnih kartic, zelo tezko kupis nepremicnino itd. Se dobro, da sem priblizno 7 let nazaj zacela varcevati. Takrat se nisem vedela kdaj bom rabila ta denar, ampak na koncu so nama prav ti prihranki omogocili priti sem in zaziveti novo zivljenje. Brez tega denarja nama gotovo ne bi zneslo financirati prvih mesecev v Avstraliji, Jernejeve solnine, nakupa avtomobila, pohistva itd. In ceprav sva bila ob prihodu v Slovenijo ze posteno broke (saj naju je letalska karta stala kar $2,500AUD na osebo) sva k sreci pred enim mesecem dobila nazaj dohodnino! Davcni sistem je tu prav pohvale vreden! Najine obrazce sva izpolnila online in le tri dni kasneje sva imela na racunu lep kupcek denarja. Brez tega denarja bi si zelo tezko financirala tale izlet v Novo Zelandijo! Perfect timing!

Perfect timing pa je tudi zato, ker imam ravno sedaj 2 tedna studijskih pocitnic! Za enkrat se nisem prepricana kaj vse bova pocela v Novi Zelandiji, saj sva se odlocila za bolj "spontani" road trip! Praznovala pa bova tudi drugo obletnico poroke! Upam, da nama bo do takrat imigracija ze izdala stalne vize. To bi bilo najboljse darilo ever!

Ha, skratka... se tole. Le nekaj dni za tem e-mailom od imigracije pa naju je cakalo se eno presenecenje! Lastnik najinega stanovanja v Cronulli se je spomnil, da zeli stanovanje nazaj, kar pomeni da se morava izseliti! NOT perfect timing! Ker trenutno nimava casa za selitev, bova ta vikend vse najine stvari odpeljala v t.i. "Storage" (garazo, ki jo najames), nujne stvari pa bova preselila k prijatelju Emeilu, ki nama bo zacasno posodil prazno spalnico v hisi, ki jo ima v najemu v West Sydneju. Upam, da bova kak teden po prihodu nazaj nasla kaj lepega v Cronulli, kamor se zeliva vrniti. Navsezadnje prihaja poletje! Tole so se zadnje slikice stanovanja, preden sva zacela stvari metati v skatle!







Pa se ena zadnja novicka. Koncno sem dala "odpoved" v sluzbi. Ob vseh studijskih obveznostih enostavno vec nimam energije se za sluzbo. Ko prideva nazaj bom premislila o morebitni novi sluzbi, najkasneje pa po novem letu, ko se sprostijo moje studijske obveznosti.

Skratka, za konec pa se dve slikci mojega kosmatega lepotca (furry baby)! Ceprav zna biti pravi tecko, ga bom med 13-dnevnimi "pocitnicami" v Novi Zelandiji, zelo zelo pogresala! :(



7 komentarjev:

  1. Sasa in Jernej,
    zelim vama uspesno pridobitev stalne vize - s tem se vama bo zivljenje res olajsalo in pa da bi z cimmanj stresa nasla novo stanovanje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ujej, kakšno življenje :). Res ful zanimivo use skupej! Se počutim tako navadno, ko berm tvoje poste :). Želim vama čim lepše počitnice na Novi Zelandiji, da bi dobila stalno vizo in da bi potem našla super stanovanjce! Uživajta :).

    OdgovoriIzbriši
  3. zdravo obema!
    držim pesti da bosta dobila res najlepše darilo za obletnico- stalno vizo!
    uzivajta na NZ, se nadejam spet polno lepih fotk :)

    pozdrav, Barbara

    OdgovoriIzbriši
  4. Vidva pa imata res jeklene živce! Zato sem prepričan, da bosta načrt speljala do konca.

    OdgovoriIzbriši
  5. da ne ponavljam ostalih, pa vendar: držim pesti za vaju, želim lep dopust in čakam naslednji post!

    Lp,

    Robert K.

    OdgovoriIzbriši
  6. No tole pa je pestro dogajanje in človek kar ne more verjet, kako sta sposobna v tako kratkem času doseči toliko - pridobivanje vize, pot na Novo Zelandijo, novo stanovanje in še in še. Kapo dol!
    Ampak stroški se pa takole kopičijo na kup kot muhe, kajne.
    Lepo se imejta med počitnicami in pofotkajta novo deželo.
    Pozdravček, Irena

    OdgovoriIzbriši