torek, 28. avgust 2007

Pozdravcki iz juzne hemisfere...

...kjer prebiva le 10-12% svetovne populacije. Juzno polovico nasega planeta namrec prekrivajo oceani, kopnega pa je obcutno manj kot na severu planeta. In ker se voda segreva in ohlaja pocasneje kot kopno, vpliv poletja tu traja tudi v zimskih mesecih. S temperaturo 27.7 stopinj celzija se je vcerajsnji dan v zgodovino zapisal kot najtoplejsi zimski dan v zadnjih 12. letih, na severu Avstralije (v mestu Darwin) pa so se temperature ze povzpele nad 30 stopinj. Letos sem praznovala svoj prvi zimski rojstni dan, najina prva obletnica poroke pa bo namesto jeseni, spomladi.

Vceraj sem torej svoje prstke veselo zakopavala v mivko, Jernej pa je cudovit dan presedel v temni predavalnici.

Medtem, ko so pridni, delovni ljudje dan preziveli v pisarnah, smo drugi sestankovali z galebi.

Zima v Sydney-ju je vsekakor prijetna. Tezko se je pritozevati, kjub temu, da so doloceni dnevi najbrz posledica globalnega segrevanja in spremembe podnebja. Se en zelo lep dan se je zgodil kak teden nazaj, ko se je v Cronulli segrelo do 25 stopinj celzija. Z Jernejem sva cudovit dan izkoristila za vecurni sprehod po Wanda Beachu. In ceprav sva v sprehodu uzivala, sva se popoldne s polnimi zepi skoljk in peska izcrpana vrnila domov in sla zelo zgodaj spat. Veckilometerska hoja po pesku namrec ni tako enostavna kot izgleda.

Jernej je bil na misliji zbiranja skoljk,

nekateri so lovili veter...

drugi morsko kosilo...

tretji pa valove. Odvijal se je namrec Surfing Competition (tekmovanje v Surfanju).

Pred nama je torej september in s tem uradni zacetek najine prve avstralske pomladi, za katero sem prepricana, da bo cudovita. Najbolj pa se veselim decembra, obdobja pocitnic, turistov in seveda, poletja v polnem zagonu. V prvih dneh decembra naju bo obiskal Jernejev prijatelj iz Ljubljane, s katerim bomo osvojili nekaj lokalnih dogodivcin, med drugim tudi "adrenalinski" 134-meterski vzpon na vrh Harbour Bridge-a, ki je najvecji most, z zeleznim lokom, na svetu. In ceprav se kot vecina ljudi bojim visine, si defitivino zelim videti Sydney iz najvisje tocke Harbour Bridgea.

Fotografija : www.bridgeclimb.com.

Fotografija : www.bridgeclimb.com.

Pred nekaj tedni se je koncala resnicnostna oddaja Big Brother, ki sem jo... po pravici povedano.... z veseljem spremljala. To je bil moj prvi "reality show" ever, ki sem ga spremljala. V Sloveniji nisem gledala niti sekunde Bara. Sedmega avstralskega BB sem zacela gledat predvsem zaradi firbca. Zanimala me je mentaliteta mladih avstralcev, njihovi obicaji, sleng in zivljenjske izkusnje. Resnicnostna oddaja je bila odlicna, saj nismo bili delezni nobene golote, sexa ali podobnih dolgocasnih scenarijev. V petek so nas nasmejale "Friday Night Games", skozi cel teden pa naloge, ki so jih opravljali sostanovalci. Na koncu je zmagala simpaticna 21-letna Aleisha iz manjsega mesta v Victoriji, ki je danes bogatejsa za 450.000 AUD ali 270.000 EUR! Drugouvrsceni je bil Zach, priljubljen in odkrit gay, ki je v hiso prisel sele sredi oddaje, tretjeuvrsceni pa je bil Travis, stereotipni moski avstralec, ki nas je nestetokrat nasmejal s svojim ekstremnim "Aussie" slengom. Skoraj vsaka beseda se je koncala na I ali O. Njegov nacin govorjenja so kasneje poimenovali "Travism". Pripenjam en lusten prizor, ko so povezali dve Big Brother hisi (UK & Australia). Posnetek je zanimiv predvsem zaradi razlicnih naglasov anglezev in avstralcev. Pa naj se kdo rece, da sta si naglasa podobna!



Takoj po zakjucku resnicnostne oddaje BB, se je zacel Australian Idol, oddaja, ki isce glasbene talente, zmagovalec pa bo podpisal pogodbo za album s podjetjem Sony. Moj favorit je 16-letni lokalec iz Cronulle, Matt Corby.



Jernej je v preteklih tednih pridno hodil na faks in veselo mucil* ribe (*moj izraz za "fishing"), jaz pa sem brala zanimive knjige (vec o tem prihodnjic) in na svoj "resume" dodala se dve simpaticni buticni agenciji. S petrom sva koncno koncala projekt MojeDarilo.com, zato sem se ze lotila novih izzivov in sicer prenove lastnega spletnega projekta 206online.com. Z novim web designom sem vec kot zadovoljna in se ze veselim lansacije.

Vrsta ribe: mladi Tarwhine

Vrsta ribe: mladi Snapper

Danes, 28. avgusta bo v Avstraliji viden popolni lunin mrk, ki ga bom poskusala cim bolje ujeti v objektiv. Za konec pa se ena zanimivost o cudoviti juzni hemisferi. Juzni pol, in s tem tudi juzno nebo, gleda proti centru nase galaksije. Ob jasni noci je iz juzne hemisfere mozno videti veliko vec zvezd kot s severne, pa tudi svetlejse so. K temu gotovo pripomore tudi to, da je na juzni hemisferi manj mest in manj luci in so zato pogoji za gledanje zvezd boljsi kot na drugi polovici sveta. Toliko za danes. Ce imate cas in voljo, si oglejte se nekaj simpaticnih avstralskih tv oglasov! (pripeti spodaj).

P.S. Posebna zahvala posiljatelju paketa s cokolinom, ki ga je ze zmanjkalo.
....................................................................................................................................

TV OGLAS - AUSTRALIA POST: PART OF EVERY DAY
Oglasevalska agencija Ogilvy & Mather (iz Melbourne-a) je v zacetku leta 2007 naredila tv kampanijo, ki je navdusila Avstralijo. Kampanija traja se danes in je sestavljena iz sedmih razlicnih tv oglasov, ki so vezani na sedem dni v tednu.
Na pripetem YouTube videu je zdruzenih vseh sedem tv oglasov, na tv-ju pa se vedno predvaja le en hkrati na izbran dan.


....................................................................................................................................

TV OGLAS - BONDS: KALEIDOSCOPE
Simpaticna reklama za vodilno Avstralsko podjetje Bonds, ki izdeluje spodnje perilo. Podjetje ima super spletno stran, kjer si lahko ogledate celo dokumentarec o najstajanju oglasa.


....................................................................................................................................

TV OGLAS - ANZ: NEW ATMS
Se en zelo kreativen oglas z odlicno izvedbo. "Z vec kot 500 novimi bankomati, se boste pocutili kot da vas zasledujejo...".

7 komentarjev:

  1. Hi, ful hudi filmčki:) ja jz bi tud šlaaaa na tisti most "Harbour Bridge" hudo no....:)aaaaaaaaaaaaaaa:) glej da boš nardila kake hude posnetke hehe:)pa da mi navš dol padla:). Vidm da tvoj pridno lovi ribe hehe:)Ej si se že odločila za nakup novega fotoaparata:)No mi smo končno dobil našega nazaj,KONČNO DELA:)skratka imaš lepe pozdravčke pa se čujemo ne papa:) Arijana=)

    P.S ti kr fotki še naprej,jz si vse shranjujem za ozadja na monitorju:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Za ozadje?? A niso premajhne? Ce rabis kaksno vecjo sliko kar povej... ;) Sash.

    OdgovoriIzbriši
  3. jaaaaaaaaaaa res so majhne, tko da če se ti da, please pošlj večje ok:)sploh tiste školjke, plaže, sonce itd. skratka VSE :) Ari=)

    OdgovoriIzbriši
  4. Vidm, da je Jernej ujel kar velko mrcino :-)

    Pozdrav iz Slo obema.

    Saš

    ps. Jernej, morm ti se odgovorit na mejl.Mal sem zaglavil s cajtom, sej ves, dopusti, zdej pa DDV .

    OdgovoriIzbriši
  5. Sam tistile Harbour Bridge pa malce preveč scary zgleda. Pa re smisliš it. Kok je to sploh visoko? Ko boš pa dobila obiske pa lahko še malce napišeš o nočnem življenju Cornolle ali pa kakšnega drugega mesta. Da vidim malce še iz druge perspektive.
    Fajn bodi!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Dober ulov ribice (čeprav a niso boge), ni kaj! No ko bosta pa dobila prijatelja iz Lj. pa lahko še malce več napišeš o nočnem življenju Cornulle ali kakšnega drugega kraja. Plaže so pa res lepe, moram rečt.

    Fajn bod!

    OdgovoriIzbriši
  7. Te ribe so res mini. Iz iste lokacije folk ven mece meterske ribe, vkjucno z meterskimi kalamari! Moja naslednja zelja je jesti Southern calamari! Zadnjic sem v trgovini videla kalamare... Sem vajena tistih 5cm velikih, tle so pa vsaj 20! :) Jummmy. To bo se zanimivo jest!

    OdgovoriIzbriši