sreda, 11. april 2007

Kulinaricne skusnjave

Mmm, le zakaj tako rada jem? To je motece se posebno sedaj, ko je na voljo toliko novih skusnjav. Z Jernejem sva testirala nekaj najbolj tradicionalnih Avstralskih... predvsem, sladic! Ah, ljubezen do sladkega je v moji druzini dedna in zal tudi jaz nisem ubezala temu sladkosnednemu genu. V nadeljevanju predstavljam nekaj lokalnih "specialitet" (ki jih je med vso to svetovno kulinariko, ki je tu na voljo), zelo malo.

Ocene so od 1 - 5.
1: nikoli vec
2: ce ne bi bilo drugega za jest
3: dobro
4: zelo dobro
5: fenomenalno


1. LAMINGTONS
Mmmmm... tezko opisem nekaj tako preprosto cudovitega... Mehko pecivo oblito s cokolado in posuto s kokosom. Kar topijo se v ustih! To je bila ljubezen na prvi pogled ze leta 2004, ko sem jih prvic okusila. Tradicionalni recept ima cokoladni preliv, na voljo pa so tudi z jagodnim ali vanilijo. Midva sva testirala le cokoladne.
Ocene: Jernej: 3, Sasha: 5


2. VEGEMITE
Vegemite je unikatni Avstralski namaz, ki je tu zelo zelo popularen. O tem namazu se tako rekoc pisejo pesmi in vsakemu pravemu avstralcu brez Vegemite-a ziveti ni. Torej, nakup je bil precej preprost, saj imajo Vegemite povsod, vkljucno s trgovino na bencinski postaji. Pogum sva zbirala en teden, saj za ta namaz pravijo "fenomenalno ali ogabno". Torej, probati ga je bilo potrebno na najbolj tradicionalni nacin, na toastu. Namazem... Ugriznem.... "Ni slabo".... Nato pa pride za tabo nek grozen, slan, grenak, cuden pekoc, mintast okus! Aghhh...
Ocene: Jernej: 1, Sasha: 1


3. ANZAC BISCUITS (Anzac Piskoti)
Legendarni "vojaski" piskoti iz prve svetovne vojne so dobili ime po ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps). Njihov izvor in zgodovina ni povsem jasna, jasno pa je, da so se danes Anzac piskoti najljubsi avstralski piskoti. Mmmm... In to upraviceno. Preprosti in slastni piskoti so hvale in slave vredni. In baje se jih da zelo enostavno tudi speci.
Ocene: Jernej: 3, Sasha: 4


4. WEET-BIX
Ploscice iz zitaric, ki se ob stiku s tekocino spremenijo v okusen jutranji obrok. Tu se z Jernejem strinjava, da je Weet-bix odlicno nadomestilo klasicnih zitaric. Okusno kasico pridno jeva ze dva tedna pa nisva pojedla niti pol skatle, kar pomeni, da je Weet-Bix ekonomicen, okusen in zdrav obrok! K kasici odlicno paseta med ali sadje. Yummy. Sem spet lacna!
Ocene: Jernej: 4, Sasha: 4

Toliko o lokalnih specialitetah za danes. Gotovo bom kasneje pisala se o Skutini tortici, mesni piti in kengurujevem repu (just kidding!). Avstralija je ena velika skusnjava na krozniku. Te dni sem se jasno odlocila, da se odpovem odlicni dnevni porciji sladoleda, ker se bom drugace zredila. Ko smo ze pri hrani pa naj pohvalim se Coles in Woolworths (dva giganta v supermarket kategoriji), ki naju razvajata s poceni in kakovostnimi lastnimi znamkami hrane - enako kot Mercator znamka, le z boljso embalazo in veliko sirso ponudbo! Upam, da ste po tem prispevku ze posteno lacni. Dober tek!

Lastna znamka "Home Brand" giganta Woolworths

3 komentarji:

  1. weet bix se pogosto znajde tudi na moji jutranji mizi. In takrat se za pet minut počutim kot v Avstraliji. A mine hitro, takoj ko sedem v avto in se odpeljem v službo.

    OdgovoriIzbriši
  2. uuuuuuu jz bi pa probala lamingtons mmm kokos...mmmmm....čokolada....njami:)neki zame hehe:) lep pozdravček obema cmok=)

    OdgovoriIzbriši
  3. Vajine clanke je res zanimivo brat. S punco sva bila v Avstraliji lani novembra in se mi se danes kolca po tem kontinentu. Kr tko naprej, pa cimvec napista. Pozdrav tam dol. :)

    OdgovoriIzbriši