sreda, 21. marec 2007

Harbour Bridge ima 75 let

Najbolj znani most v Sydney-ju je 18.3.2007 praznoval svoj 75. rojstni dan. 52,000 tonskega giganta je v casu gospodarske krize 8 let gradilo 1400 moz, 16 pa se jih je pri delu smrtno ponesrecilo. Harbour Bridge je ponos Sydney-ja, saj je najvecji most svoje vrste na svetu (ne pa tudi najdaljsi) in povezuje juzni in severni del mesta.


Slika: Wikipedia (Vec o Sydney Harbour Bridge na Wikipediji).

Seveda sva se proslave udelezila tudi midva z Jernejem in Ben, moj Avstralski prijatelj z interneta. Center mesta (The Rocks in Darling Harbour) je bil prenapolnjen s stojnicami in ljudmi vseh generacij, kjub nedelji pa so bile odprte tudi vse trgovinice, galerije in ostale kulturne ustanove v tem delu mesta. Vreme je bilo oblacno, a nas to ni motilo, saj smo se najbolj bali mocnega sonca in vrocine.

Mescansko druzenje ob mostu


Ulice polne ljudi (The Rocks)


Nekaj prebivalcev Sydney-ja s smesnimi Harbour Bridge kapami

Proslava "our bridge" je tako na plano zvabila ogromno ljudi, ki so vsak na svoj nacin praznovali in castili svoj most (eni bolj ekstremno kot drugi). Osrednji dogodek dneva je bila celodnevna zapora mostu za vsa motorna vozila, ki je ta dan prebivalcem Sydney-ja omogocila skupinsko preckanje mosta. Ker je bila za "preckanje mostu" potrebna vnaprejsnja registracija, se mi trije zal nismo udelezili korakanja cez most. Sva pa z Jernejem to naredila sama ze dve leti nazaj, ko sva iz North Sydney-ja zvecer sama preckala most (preckanje traja cc pol ure). Na dan proslave je Harbour Bridge preckalo 200.000 ljudi.

Slavljenec - Harbour Bridge in eden izmed njegovih prijateljev, velik "Container ship" iz Singapore-ja.

Moja najljubsa slika Harbour Bridge-a s potovanja pred dvemi leti

1 komentar: