nedelja, 18. marec 2007

Naporen vroc teden

Prvi teden sva prezivela v manjsem kitajskem hotelu v centru mesta. Soba je bila cista in preprosta, spanec pa nama je pogosto motil glasen promet, ki v centru Sydney-ja nikoli ne spi. Visoke temperature (30-35) so bile kar sok za najina zimsko naravnana bioritma, vendar sva se hitro navadila na kratke hlace in japanke.

Prvi teden sva bila zelo razcepljena med centrom mesta, kjer sva imela sobo, in Parramatto, kjer ima Jernej univerzo in kjer sedaj ziviva. Jernej je studij na UWS-u zacel ze nekaj dni po prihodu in zato sva komaj cakala da se preseliva nekam blizje univerzi. Dnevi so bili vroci in soparni, midva pa sva bila brez avta, brez stanovanja, brez raznih malenkosti in luksuza doma. Vendar ni trajalo dolgo.... Le nekaj dni sva rabila, da sva odprla racun in si nakazala denar s starega racuna. Medtem, ko so se najini cekincki valili proti Avstraliji, sva ze aktivno kupovala avto in iskala stanovanje (in kupovala brisace, ker nisva imela niti ene s sabo!).

University of Western Sydney

Izbira avtomobilov je v Sydneyju neverjetna. Avtomatiki ali z rocnim menjalnikom vse od 1.6 pa do resnicno ogromnih motorjev. Ceprav je bil najin osnovni plan sprva bela Toyota Corolla (najbolj pogost in priljubljen mali avto v Avstraliji), sva se hitro zaljubila v kvalitetno in dokaj poceni modro Mazdo 323 - Astina (2002), ki je postala ze tretja Mazda v moji druzini in od teh treh - druga modra Mazda :) S prenosom registracije sva imela kar precej problemov, ker nisva imela dovolj "avstralskih" osebnih dokumentov, vendar pa sva zato imela cudovite izkusnje z zavarovanjem vozila. Izracune sva opravila preko interneta, nato sva poklicala najcenejsega ponudnika in v 10. minutah avto zavarovala preko telefona. Ker najina Mazdica tu sodi v najnizji razred, saj ima LE 1.8 kubikazo, sva za kasko placala veliko manj kot bi za isti avto v Sloveniji. Vse kar sva morala narediti je povedati vse podatke telefonistki in avto je bil od tega trenutka zavarovan brez kakrsnegakoli placila. Racun je prisel po enem tednu na najin novi naslov, upostevali pa so tudi maksimalno boniteto ker sva "rekla" da nikoli nisva imela nesrec v Sloveniji. Kar je res, vendar je neverjetno kako ne zahtevajo nobenega papirja in ti enostavno dajo maksimalni popust. Mega.

Najina Mazda

Najina Mazda na parkiriscu Wanda Beacha


Avstralci, tako kot Anglezi, vozijo po levi

Jernej uspesno obvladuje voznjo po levi z novo navigacijsko napravo
(darilo za njegov rojstni dan)

Z avtom je migriranje po Sydney-ju postalo veliko bolj prijetno. Se posebno, ker ima klimo, CityRail pa je vecinoma nima (avtobusi pa so pre-klimatizirani). Ko je bil problem z mobilnostjo resen, sva odsla na lov za stanovanjem. Ker nama res ni bilo do tega, da sva se en teden v centru, sva prakticno vzela prvo kar so nama ponudili. Ker sva zelela zelo dolocen kraj, veliko izbire ni bilo (se manj pa je bilo casa) in ker sva placevala 700 AUD na teden za hotel, nama je vsaka najemnina bolj disala. Stanovanje, v katerem ziviva je 20 let staro vendar je lepo ohranjeno, prijetno hladno vendar svetlo in prostorno. 70m2 in ogromna garaza (pomoje 50m2) ter velik balkon je bilo sicer malce vec kot sva potrebovala ampak manjsa stanovanja so bila izredno redka in v najinem primeru na ponudbi ni bilo niti enega. Na najinem novem naslovu se pocutiva odlicno. Jernej ima do univerze le 5 minut z avtom.

Voznja po Sydney-ju

Prazno stanovanje - balkon in okolica

Relativno majhen park v blizini najinega stanovanja

Slika istega parka z drugega kota

Se ena slika parka, spet z drugega kota

Ni komentarjev:

Objavite komentar